Pentru aluat: 1 kg faina, 50 g drojdie, 500 ml lapte UHT, 300 g zahar, 7 oua(+1 pt uns) – 7 galb+4 alb, 150 g unt (topit), 1 lingurita rasa sare, un plic de 30 g zahar vanilat, 50 ml esenta de rom, coaja rasa de la 2 lamai, ulei pentru framantat aluatul (4 linguri/200 ml)
Pentru umplutura: 300 g nuci macinate, 200g zahar (?5 linguri), 3 linguri cacao, 100 ml lapte UHT, 2 linguri esenta de rom, o mana de stafide, 3 albusuri.
Mod de preparare
1. Se pregatesc ingredientele pe o tava pentru a le avea la indemana (faina, zaharul si ouale trebuie sa fie la temperatura camerei).
2. Se cerne faina intr-un castron mare.
3. Se fierbe intr-o cratita 250 ml de lapte UHT cu zaharul, apoi se lasa la racit.
4. Intr-o alta cratita se pregateste maiaua astfel: se incalzeste restul de lapte UHT, se sfarma drojdia cu furculita, peste care se adauga laptele si patru linguri de faina. Se omogenizeaza amestecul si se lasa sa creasca la cald. Se presara peste maia o mana de faina si se lasa la loc cald, vreme 10-15 minute, ca sa creasca, pana se “crapa faina”.
5. Se face o adancitura in mijlocul fainii cernute si se adauga ingredientele in ordinea urmatoare: maiaua, care se amesteca putin, se adauga galbenusele frecate cu sare apoi laptele UHT cald cu zahar, untul topit si la sfarsit aromele(vanilia si romul), apoi se adauga coaja de lamaie si se framanta, adaugand ulei putin cate putin. Pe masura ce aluatul se leaga, se inmoaie mana in grasime, nu se toarna in aluat, pana ce se incorporeaza toata. Se framanta bine, vreme de 30 minute (de cand am inceput sa adaug uleiul).
6. Se framanta aluatul pana apar bule de aer in coca.
7. Se lasa sa creasca aluatul la cald circa o ora. Se imparte coca in 4 (pentru tavi mai mici).
8. Cat aluatul creste se pregateste umplutura din nuci, zahar, cacao, esenta de rom, laptele UHT cald si stafidele care au fost puse cel putin pentru 1/2 ora imbibate in lapte UHT si rom si stoarse bine si se amesteca bine pana se obtine un amestec cremos.
9. Se pune umplutura in fiecare bucata si se ruleaza ca un sul, se introduc capetele spre interior si se aseaza in tavile de cozonac tapetate cu hartie pergament si unsa cu unt.
10. Se lasa la crescut 15 minute, ferite de curenti de aer, se ung cu ou batut si se presara zahar.
11. Se dau la cuptor si se coc la foc mediu (150 grade C) timp de 40 min.
Tavile se umplu pana la jumatate cu aluat, nu mai mult pentru ca la copt cozonacii cresc si daca s-a pus aluat mai mult de jumatatea tavii da pe afara.
Pentru a evita arderea, se invelesc tavile cu folie de aluminiu, inainte de a introduce tavile in cuptor.
12. Nu se deschide usa cuptorului de loc primele 20-25 minute.
13. Se verifica cozonacii si atunci cand au prins o culoare frumoasa, se pune o folie de aluminiu sau o hartie umeda deasupra si se continua coacerea 40 min, depinde de cuptoare.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu